Voor verwijzers
De Bloeiboerderij is een orthopedagogische praktijk, met name voor trauma- en stressgerelateerde klachten. De missie waarmee ik in 2025 De Bloeiboerderij ben gestart is het helpen van kinderen die ingrijpende jeugdervaringen hebben meegemaakt, de zogenaamde ACE's (Adverse Childhood Experiences). In de startfase van mijn praktijk kan ook worden doorverwezen voor behandeling van kinderen met stressklachten na minder heftige gebeurtenissen. Op het gebied van ingrijpende ervaringen richt ik me (in eerste instantie) op kinderen uit pleeggezinnen, voor wie traumatherapie nog niet haalbaar of mogelijk is (of misschien niet nodig). Ook voor kinderen die niet uit huis geplaatst zijn maar wel stress ervaren als gevolg van bijvoorbeeld detentie van één van hun ouders, staat de deur van De Bloeiboerderij open. Daarnaast ben ik, vanuit mijn eerdere werkervaring, beschikbaar voor diagnostiek en behandeling bij kinderen of jongeren met (een vermoeden van) hoogbegaafdheid. Een andere doelgroep dan kinderen die ingrijpende jeugdervaringen hebben ervaren, maar wel een groep die vaak te maken heeft met stress.
Naast verwijzingen voor individuele, reguliere behandeling is het mogelijk om een beschikking af te geven voor intelligentie- en psychologisch onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van sociaal en emotioneel functioneren, gehechtheid, zelfbeeld en executief functioneren. Er worden bij De Bloeiboerderij geen DSM-classificaties/diagnoses gesteld.
Wanneer wordt doorverwezen voor behandeling, zal gewerkt worden aan inzicht, stabilisatie en het vergroten van veerkracht. Hierdoor zijn kinderen beter voorbereid op het volgen van eventuele traumatherapie, waardoor de kans dat de traumabehandeling effect zal hebben, groter wordt. Een behandeltraject bij De Bloeiboerderij kan daarnaast helpend zijn om een lange wachttijd te overbruggen en een start te maken met herstel. Ik werk onder andere met behulp van cognitief-gedragstherapeutische interventies en de kortdurende methodiek Tem je draak. Recent is deze methodiek, die is ontwikkeld voor behandeling van pleegkinderen, uitgebreid met enkele vignetten zodat de ontwikkelde methode breder inzetbaar is. De Bloeiboerderij maakt hier ook gebruik van.
Gedurende het hele traject betrek ik, zeker wanneer het om kinderen gaat, nadrukkelijk ook de (pleeg)ouders bij de behandeling, zodat er een goede transfer naar thuis gemaakt kan worden. Een tweede reden voor het betrekken van (pleeg)ouders is dat zij daardoor zelf meer inzicht krijgen in oorzaken van het gedrag van hun (pleeg)kind. Sensitiviteit en responsiviteit worden op deze manier versterkt. Dit zal hen helpen om minder vanuit emotie en meer vanuit begrip en rust te reageren. (Pleeg)ouders fungeren hierbij als co-therapeut. In het geval van pleeggezinnen verhoogt dit de kans dat een kind in een gezin kan blijven wonen en er geen schadelijke break-down hoeft plaats te vinden.
In de veelvuldige oudercontacten staat dus het vergroten van inzicht en sensitiviteit centraal. Hierbij maak ik onder andere gebruik van de goed onderbouwde training Traumasensitief opvoeden en begeleiden, waarop Tem je draak is afgestemd. (Pleeg)ouders en kinderen leren dus over dezelfde onderwerpen. Nieuwe inzichten, taal en oefeningen vinden daardoor makkelijker hun weg naar de thuissituatie. Daarnaast wordt het in de loop van 2026 mogelijk om videofeedback-behandeling in te zetten. Vanaf najaar 2025 zal aan kinderen en jongeren ook traumatherapie met behulp van de methodiek Write Junior worden aangeboden.
Er is overleg mogelijk over de leeftijd waarop kinderen en jongeren terecht kunnen bij De Bloeiboerderij.