Diensten

Diensten

Diagnostiek

Het kan helpend zijn om meer gericht onderzoek te doen naar factoren die mee kunnen spelen bij de zorgen of klachten die worden ervaren. Je kunt hierbij denken aan intelligentie, gehechtheidspatronen en basisvertrouwen, emotionele ontwikkeling, zelfbeeld, sociaal inzicht en executief functioneren. Hoe uitgebreid hangt af van de vragen die jullie hebben. In vrij korte tijd kan er daardoor meer duidelijkheid komen, wat de richting wijst naar wat er verder nodig kan zijn. Ik neem tijdens zo'n proces altijd de ontwikkeling en de omgeving van een kind mee. Dat betekent dat ik informatie verzamel over bijvoorbeeld de vroege kinderjaren, de (opvoed)relatie tussen jou en je kind en ook over de situatie op school. Ik maak hierbij gebruik van vragenlijsten, gesprekken, testmateriaal en observaties. Op de momenten dat ik met je (pleeg)kind zelf aan de slag ben, gebruik ik ook speelse materialen. Ik verwerk alle informatie in een onderzoeksverslag en neem daarin ook adviezen op. Dit verslag bespreken we met elkaar in een afrondend gesprek. We kunnen dan ook nadenken over een mogelijk vervolg in de vorm van behandelsessies.

Bij De Bloeiboerderij worden geen DSM-classificaties en diagnoses gesteld.

Behandeling

Als we na het (vrijblijvende) kennismakingsgesprek samen het idee hebben dat De Bloeiboerderij een passende plek is voor de vragen die er zijn, spreken we elkaar nog een keer in een startgesprek. Hierin zullen we kijken naar de ontwikkeling van je kind en dieper ingaan op de problemen of zorgen die jullie ervaren. In een behandeltraject gaan we daarna samen aan de slag om beter te leren begrijpen wat jij en je kind nodig hebben. Meestal komt een kind ongeveer tien keer, met één of twee weken tussen de afspraken in. Vaak hangt de tijd die we hebben ook af van de beschikking die de gemeente afgeeft. Het laatste deel van elke sessie is er ruimte voor jou. Je hoort wat er is gedaan en als het kan oefen je met je (pleeg)kind wat er in de sessie is besproken. Dit vergroot je inzicht en geeft je handvatten. Dat helpt om het geleerde ook thuis te kunnen oefenen. En het versterkt de band tussen jou en je (pleeg)kind.

Als het fijn is om elkaar ook zonder kind erbij te spreken, plannen we daar een aparte afspraak voor in. Tussen de sessies door hebben jullie thuis de tijd om met oefeningen aan de slag te gaan. Het einde van de behandeling sluiten we af met een afrondend gesprek.

Als je kind al de tienerleeftijd heeft bereikt of inmiddels een jongere is, bespreken we met elkaar wat een prettige manier van werken en contact houden is. 

De Bloeiboerderij is een praktijk voor reguliere behandeling. Als de hulpvraag om een specialistische aanpak vraagt, kan worden doorverwezen. 

© 2025 De Bloeiboerderij
Website door Linqq